Közel 3 millióért vették meg a veterán Csepel motort, a legdrágább ékszerért 22 milliót fizettek

2022. december 9.
Az ékszerek növekvő népszerűségét mutatja, hogy a BÁV 80. Művészeti Aukciójának legértékesebb ékszerét a kikiáltási ár majdnem duplájáért, azaz 22 millió forintért ütötték le. A festmények közül Tornai Gyula és Kádár Béla műve is 12 millió forintért kelt el, továbbá Vaszary János Nő enteriőrben című alkotása szintén nagy sikert aratott. Intenzív érdeklődés mutatkozott a bútorok és Szász Endre vázái iránt, de az újdonságként megjelenő veterán motorkerékpárok sem maradtak figyelmen kívül. A jótékony célra felajánlott ékszerkollekcióért 2 millió forint feletti összeg gyűlt össze.

 A kétnapos árverésen december 6-7. között majdnem 700 tétel került kalapács alá. De itt még nincs vége az évnek! A BÁV következő online aukciója december 10-én indul, és egészen december 19-ig lehet licitálni a karácsonyi ajándéknak sem utolsó különlegességekre az Axioart oldalán.

Vasarely grafikákkal és Zsolnay műtárgyakkal érkezik a következő aukció!

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2,8 millióért vitték el a Csepelt

 

A BÁV aukcióin most első alkalommal jelentek meg oldtimer járművek, köztük egy Csepel 250-es motorkerékpár is. A nagy izgalommal várt tételnél végül 2,8 millió forintnál koppant a kalapács.


Népszerűek az ékszerek, az összes jótékony célra felajánlott darab elkelt

Izgalmas pillanatokkal zárta az aukció első napját a BÁV. Az utolsó és egyben legnagyobb értékű ékszertételnél intenzív licitálás után végül 22 millió forintos leütési árnál ért véget a licitharc, így a gyönyörű briliáns fehérarany gyűrűért aukciós jutalékkal együtt 27,5 millió forintot fizet majd az új tulajdonos. A legnagyobb licitharcot egy szív alakú, szintén fehérarany gyűrűért vívták, melyet végül a kikiáltási ár hatszorosáért, 600.000 forintért ütöttek le.

A nagy érdeklődésnek örvendő ékszerek között voltak jótékonysági céllal felajánlott darabok is, melyek értékesítése után végül több mint 2 millió forint lett a Magyar Waldorf Szövetség javára felajánlott összeg.

 

 

12 millióért kelt el Tornai Gyula és Kádár Béla alkotása is

   

Tornai Gyula Cseresznyevirágzás Japánban című alkotását 2,5-szeres szorzóval, végül 12 millió forintért ütötték le, ezzel dobogós helyet szerzett magának a legmagasabb leütési árral elkelt tételek között. Ugyanennyiért talált gazdára Kádár Béla Cirkuszban című műve, és népszerű volt a két Vaszary festmény is. A Tatai park 18 millió forintért kelt el, a Nő enteriőrben pedig majdnem megduplázta a kikiáltási árat, 3,6 millióról indult és 6,5 millió forintnál fejeződött be a licitharc. Mégis a legnagyobb küzdelem Ivan Mrkvička Bolgár lány című olajfestményéért zajlott. Az alkotást 900.000 forintért kiáltották ki, és végül 6,5 millió forintos leütési áron kelt el, amely több mint 7-szeres szorzót jelent. Emellett nagy érdeklődés övezte Páll Lajos képeit is, a művész mindkét alkotása a kikiáltási ár négyszerese fölött kelt el.

LEÜTÉSI LISTA

Intenzív érdeklődés a bútorok és Szász Endre alkotásai iránt

A 80. Művészeti Aukción nagyot mentek a bútorok, szinte minden tételt gazdára talált. Műtárgyak tekintetében Szász Endre alkotásai arattak kiemelkedő sikert. A Négy Évszak sorozat Tél című darabja majdnem hatszoros áron került leütésre, míg az ezüst műtárgyaknál egy angol palacktartó keltette fel a résztvevők érdeklődését, 100.000 forintos kikiáltási árról indult és majdnem 500.000 forintért ütötték le. A szorzók tekintetében mégis egy japán figurális bronz zománcozású lámpa vezet: az 1,6 millió forintos leütési érték a kikiáltási ár 6,7-szerese lett.

 

Az árverés egyik legkülönlegesebb, nagy történelmi múltra visszatekintő darabja Teleki Sámuel kínálótálja volt, ami végül 9 millió forintos leütési árat ért el, és az sem meglepő, hogy a magyar állam, mint nemzeti értéket, védetté nyilvánította.

 

Egy Cartier úti ébresztőóra hozta a legnagyobb szorzót

Több karóra is megközelítette, de nagy meglepetésre a legnagyobb szorzót végül a Cartier Santos úti ébresztőórája hozta, amelyet 120.000 forintos árról indulva végül 380.000 forintért ütöttek le. A milliós tételek között egy 18 karátos arany IWC Portugieser karóráért küzdöttek a licitálók. Az luxusóra 4 millió forintos áron kelt el. Népszerűek voltak a Breitling és az Omega óramárkák, utóbbiból 7 darab is új gazdára talált, köztük egy férfi karóra, amely 340.000 forintról indult és végül 800.000 forintnál állt meg.


Már indul is a 7. Online Aukció!

 

Még nincs vége az évnek, december 10. és 19. között újabb aukcióval érkezik a BÁV, ezúttal online. Az aukcióra kínált tárgyak között több Zsolnay-kerámia, szecessziós ezüst tárgyak, retro lámpák, de még szemkápráztató Vasarely-grafikák és a 80. Művészeti Aukción nagy érdeklődésnek örvendő Páll Lajos-festmények is megtalálhatók lesznek. Az ünnepekre készülve pedig Hermann Lipót Karácsonyi csendélet című festményét is érdemes megnézni a listán. Külön érdekesség, hogy Babos János modellezőnek több mint 40 darab makettjét is meg lehet vásárolni.

Az órák közül a Jean d’Eve Sectora férfi karóra különleges horizontális elrendezésű számlapjával hívja fel magára a figyelmet. Az ékszereknél pedig egy 420.000 forintos áron licitre kínált, kék briliánsokkal díszített karék, egy félmilliós kikiáltási árú gyémántokkal körbe foglalt fehérarany gyűrű és a vörös fekete zománccal díszített, mozgó pillangós, kék zafírokkal körberakott sárgaarany gyűrű, amelyekre érdemes külön figyelmet szentelni a sok szép ékszer között. A 7. Online aukció részletei a BÁV-ART honlapján és az Axioart oldalán érhetők el.

7. ONLINE AUKCIÓ