5 sztártétel: Elvis Presley kedvenc óratípusára is lehet majd licitálni

Aukció
Nem kis sztárparádé várható a BÁV 81. Művészeti aukcióján. A Rock&Roll királyának egyik kedvenc órája, az egyedi formatervezéséről is könnyen felismerhető Ventura volt. Az Elvis rajongók nagy örömére pedig május 23-án harcba is szállhatnak egy limitált kiadású darabért, melyet a gyártó cég kifejezetten a művész tiszteletére dobott piacra. A legdrágább tételek között szerepel még az a limitált szériás IWC óra is, amely Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című regényének 75. évfordulójára készült. Utóbbit 4,6 millió forintért tűzi licitre az aukciósház. A sztáreső viszont ezzel nem ér véget, mert ha jól szemügyre vesszük a kollekciót, akkor Grace Kelly, Sylvester Stallone, de még Lajos Fülöp egykori francia király neve is előkerül.

Elvis kedvenc órája - filmforgatás közben is viselte

A Venturát a Hamilton 1957-ben mutatta be New Yorkban. A Richard Arbib tervező által megalkotott jellegzetes bumeráng alak gyorsan népszerűvé vált, melynek oka részben az, hogy ikonikus formája semmihez sem hasonlítható és jól kifejezi az ’50-es évek amerikai optimizmusát. Elvis Presley kezén 1961-ben a Blue Hawaii című musical forgatásán tűnt fel először a karóra, de nem utoljára. Köztudott, hogy Elvis nagy rajongója volt a márkának, több Ventura órája is volt, melyeket előszeretettel viselt, sőt örömmel adta ajándékba is ismerőseinek. A BÁV aukcióján most egy olyan limitált szériás Ventura karóra szerepel, mely a XXI. században Elvis tiszteletére készült, kikiáltási ára pedig 300 000 forint.

 

Csillagok közé repít a “Kis herceg”

Antoine de Saint-Exupéry ugyan „A kis hercegnek” köszönhetően vált világhírűvé, mégis az írás mellett a repülés volt a másik nagy, immár végzetesnek tekinthető szenvedélye, hiszen 1944-ben egy légi felderítő út közben vesztette életét. Ezért talán nem is meglepő, hogy a pilotaórák egyik legnagyobb mesterének számító IWC márka az író és pilóta emlékére az „Éjszakai repülés” című, először 1931-ben megjelent regényének 75. évfordulója alkalmából egy limitált szériás órát dobott piacra, melyből mindössze 50 példány készült. A 33. sorszámmal rendelkező óra, melynek a hátlapján a szerző fotója látható 4,6 millió forintos kikiáltási árral invitálja licitharcra az érdeklődőket.

 

Grace Kelly inspiráló eleganciája örök

Grace Kelly különleges stílusa a Montblanc manufaktúrának köszönhetően még mindig meghatározó része a divatvilágnak. Az elsősorban óráiról, luxusírószereiről és bőráruiról ismert német márka ugyanis a monacói hercegnőt választotta példaképnek. Grace, aki a filmvászonról is jól ismert, inspirálta a cég néhány karórájának tervezését is, melynek köszönhetően egy egész sorozatot az ő emlékének szenteltek. A Princesse Grace de Monaco kollekció igyekszik azt az exkluzív esztétikai értéket képviselni, ami a művésznőt is jellemezte. Az árverésen most egy kifinomult, rózsaszín zafír díszítésű karóra kerül 700 000 forintos kikiáltási áron kalapács alá.

 

Sylvester Stallone, a felfedező

Ha azt mondjuk, hogy Rocky filmek, akkor egyből az olasz származású amerikai színész arca ugrik be mindenkinek. Azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy az egyik nagy „felfedezése” az olasz luxusóra, a Panerai Radiomir. A mára nagy ismertségnek örvendő márkát Stallone kezdte el elsőként népszerűsíteni a hollywoodi sztárok között, ami nem meglepő módon, az „akcióhősök” rajongását is kiváltotta. Az Office Panerai ugyanis eredetileg az Olasz Királyi Haditengerészetnek készített precíziós eszközöket, köztük a Radiomir nevű szériát is, aminek az egyik legerősebb tulajdonsága, hogy extrém körülmények között, akár nagy víznyomás mellett is képes tökéletesen működni. Az aukción most egy 4,4 millió forintos induló árú, eredeti aligátorbőr szíjjal rendelkező, 18 karátos aranyóra szerepel.

 

Lajos Fülöp hintóiban

Ma már, az okosórák korában, ugyan teljesen természetesnek vesszük, hogy rosszabb fényviszonyok között is látjuk a pontos időt, ám nem mindig volt ez így. Éppen ezért az 1830-as évek Franciaországában, Lajos Fülöp udvari körében minden bizonnyal népszerűek voltak azok az arany zsebórák, melyek még az éjszakai utazás során, a hintóban is megmondták, hogy mennyi az idő. Ebben pedig egy, akkoriban igen hasznos vívmánynak minősülő szerkezet sietett az utazók segítségére, mely egy gombnyomásra leütötte az épp aktuális időt. A BÁV árverésén szerepel egy olyan antik darab, mely minden órában automatikusan zenével jelezte az idő múlását. A 1,5 millió forintos kikiáltási árral listázott tétel pedig olyan kifogástalan állapotban sikerült megőrizni, hogy ma is tökéletesen működik.

tovább az eseményhez