Székely Bertalan: Jézus a vízen jár

Aukció
Az első Művészeti aukción az egyik legnagyobb figyelmet Székely Bertalan Cigánylány című képe élvezte. Kikiáltási ára 10 000 korona volt és 50 000-ért kelt el. A művész a 81. Művészeti aukción szintén szerepel, mégpedig csekély számú vallásos képének egyikével, a Jézus a vízen jár című kompozícióval, melynek induló ára most 1,1 millió forint.

Székely Bertalan csekély számú vallásos képének egyike a modori (ma Modra, Szlovákia) evangélikus templom oltárképe, a Jézus a vízen jár című kompozíció. Ennek jelenleg két saját kezű előzménye/változata ismert. A 20. század folyamán több kiállítás is bemutatta ezeket, a festő 1999-ben, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett gyűjteményes kiállításán (Székely Bertalan 1835–1910) mindkettő látható volt (kat. 47., kat. 48.). A kis méretű akvarell és a lényegesen nagyobb olajvázlat egyaránt a védett művek körébe tartozik, nem utolsósorban kiváló provenienciájuk miatt. Az akvarell a Magyar Nemzeti Galéria 1981-es kiállításának (Művészet Magyarországon 1830–1870) katalógusában helyes mérettel szerepel (370 × 240 mm, de centiméterben megadva), a szűk húsz évvel későbbi kiállítás műtárgyjegyzéke azonban azt a 600 × 440 mm-es téves adatot vette át, amely akkor (és jelenleg is) a védettségi nyilvántartásban olvasható.

Székely Bertalan: Jézus a vízen jár, 1864

VÉDETT

Kikiáltási ár: 1,1 millió forint

A katalógusban közölt reprodukció alsó részéből és jobb oldaláról hiányzik egy nagyjából 2–2 centiméteres sáv, amelyeket a mű akkori kerezetése letakart. A keret eltávolítása után csak most vált láthatóvá a teljes akvarell, jobb alsó sarkában egy vélhetőleg a művész kezétől származó utólagos szignóval (a korábbi publikálások alkalmával jelzés nélküli műként szerepelt), illetve a sokszorosítást előkészítő feliratokkal és jelekkel. A 19. században több újság is rendszeresen készíttetett sokszorosított műlapokat olvasói számára, a Pesti Műegylet pedig évente kiadta egy-egy kiemelkedő alkotásról készült műlapját; az utolsó az 1865/66-os évadban jelent meg, s ezt követően a társaság talán éppen Székely Bertalan egyik kompozícióját kívánta sokszorosítani, akinek korábban még nem népszerűsítették egyetlen művét sem. Ezt figyelembe véve lehetséges, hogy az árverésen szereplő és szinte komplett festménynek tekinthető akvarellt éppen e célból szignálta a művész utólagosan, illetve látták el az említett nyomdai jelekkel.

TOVÁBB AZ ESEMÉNYRE

                                                                                                           Szerző: 

    Hessky Orsolya

                                                                                                              művészettörténész