78. Művészeti aukció

2021. dec. 07. - 2021. dec. 08.
2021. december 07. - 2021. december 08.
Aukció

A 78. Művészeti Aukció leütési listája:

átlapozom a LEÜTÉSI LISTát

 

 

78. Művészeti aukció időpontja: 2021. december 7-8. 18:00

Az aukció helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

Típusa: teremaukció és online aukció (axioart.com)

2021. december 7., kedd, 18:00: ékszerek, órák és ezüst műtárgyak árverése
2021. december 8., szerda, 18:00: festmények és műtárgyak árverése

Árverésre kerülő tételek megtekintése: 2021. november 27. és december 5. között mindennap 10-18 óráig

A kiállítás helyszíne: 1052 Budapest, Bécsi utca 1-3. BÁV Aukciósház

 

LETÖLTÖM a katalógust

ugrás a lapozható katalógusra

A 78. Művészeti aukció kiállítása

 

2021. december 7. kedd: Ékszerek, órák és ezüst műtárgyak

 

JÓTÉKONYSÁGI ÁRVERÉS AZ ÖTVÖS MESTERSÉGTÖRTÉNETI MÚZEUM JAVÁRA

A 78. Művészeti aukció egy jótékonysági árveréssel indul, amelyet a Nemesfémművesek és Kapcsolódó Szakmák Országos Egyesülete a BÁV Aukciósházzal együttműködve szervez. A kortárs ötvösművészek és a BÁV által felajánlott három ékszer és egy ezüst szecessziós gyümölcskínáló bevétele teljes egészében egy az ötvösség tárgykultúráját és technikáit bemutató Ötvös Mesterségtörténeti Múzeum létrehozását szolgálja. Az árverésre kerülő négy tételből három ékszert kortárs ötvösművészek ajánlottak fel a nemes ügy támogatására. A különleges ametiszt arany fülbevalópár, a smaragddal és briliánsokkal díszített gyűrű mellett Bartha Lajos, erre az alkalomra készített, egyedi tervezésű, tahiti gyöngyös design ékszerére is licitálhatnak. Az anyagot, a BÁV felajánlására egy Eduard Friedmann, bécsi mester által készített szecessziós gyümölcskínáló is gazdagítja.

Bartha Lajos tahiti gyöngy függő. Fehérarany 585, egyedi tervezésű design ékszer, középen szürke tahiti gyöngy díszítéssel, szemátmérő: 12,5 mm, 10,8 g. Kikiáltási ára: 220.000 Ft

ÓRÁK AUKCIÓJA

Az árverés a luxusórákkal folytatódik, amelyek karácsonyi ajándéknak és befektetésnek is megállják a helyüket. Az egyik különlegesség az angol Arnold & Son óramárka Indamen limitált arany karóra lesz, amely Keleti-indiai Társaságnak állít emléket. A számlapján az 1803-ban elsüllyedt Hindostán kereskedőhajó miniatúráját láthatjuk, ahogy harcol az elemekkel. Igazi különlegességnek számít az IWC Schafhausen arany nyitott zsebórája, amely eredeti dobozában és tanúsítványával kerül aukcióra. Igazi kuriózum a Jaeger LeCoulter asztali órája, amely Párizs legszínesebb utcáját, a híres Rue de la Paix lámpáit eleveníti fel.

A hölgyeknek többek között a Patek Philippe Ellipse karórájával kedveskedünk. Érdemes lesz licitálni a Frederique Constant 2009-es vintage autós találkozójának emléket állító Austin Healey karórájára is, amelyhez egy autómodellt is párosítottak.  Az óraárverés sztárja a Rolex ikonikus GMT-Master II arany karórája lesz. Ez az egyik legnépszerűbb Rolex modell, mely szintén helyet kapott a James Bond filmek egyikében és méltán lett a gyűjtők egyik keresett darabja is. Az eredeti GMT-Mastert a légiközlekedés inspirálta, ez volt a PanAm légitársaság hivatalos időmérője is, az új típus további innovációkat rejt magában a világutazóknak. Számlapja 24 órás beosztású lünettája forgatható, különleges zöld számlapja feltűnő megjelenést kölcsönöz neki.

LETÖLTÖM a katalógust

ÉKSZEREK 

A karácsony előtti aukcióra a BÁV szakértői az értékes, akár befektetésre is alkalmas ajándékot keresőket a klasszikus alapdarabok mellett a nagyobb briliánsokkal ékített fülbevalók, karkötők és lenyűgöző nyakékek is várják. A nagy márkák rajongóinak olyan ikonikus darabokat is beválogattak a BÁV szakértői, mint a Cartier párducos gyűrűje. A mára az ékszerház szimbólumának számító párducot a legendás tervező Jeanne Toussaint indította útjára, akit a magával ragadó személyisége miatt őt magát is La Panthére, Párducnak nevezték. Bár az első Panthére gyűrűt 1935-ben alkották meg, ez a modern, világi és csábító nőt tükröző design mind a mai napig a legkeresettebb a Cartiernél.

Az utóbbi évek slágerei a nagyobb márkák alapdarabjai voltak. A gazdag választék idén felülmúlja a várakozásokat. Licitálhatnak többek között a Pomellato hatalmas topázzal díszített gyűrűjére, a Bvlgari Zero kollekciójának darabjaira, a Fope jellegzetes nyakékére, Roberto Coin titokköves karkötőjére, vagy versenghetnek a három színű aranyat kombináló Cartier Trinity gyűrűkért is.

A színes drágakövek kedvelőinek egy jelentős, 2,4 millió forintról induló fekete briliáns kollekcióval kedveskednek a szakértők. Nagy feltűnésre számíthat egy több mint 9-9 karátnyi briliánssal és rubinnal ékített nyakék is 2,8 millióért, vagy egy 19 zafírral és 259 briliánssal gazdagon díszített nyakék is, amely 1,2 millió forintról indul. A színes drágakövek sztárja idén mégis a smaragd lesz. A BÁV eddigi legjelentősebb smaragd nyakéke és a hozzá tartozó gyűrű méltón hódol Kleopátra kedvenc drágakövének. A sárgaarany és briliáns keretezte ékszerben a ritmikusan elhelyezett fehér tengeri gyöngyök még inkább kiemelik az óriási smaragdok kivételesen szép zöldjét. Az extravagáns kollekcióban rejlő 60 karátnyi smaragdért és több mint 20 karátnyi briliánsért legalább 6 millió forintot kell majd fizetni az árverésen.

A karácsonyi eljegyzést tervezők idén dúskálhatnak a szolitergyűrűkben. A szemet kápráztató kínálatból akár egy Tiffany gyűrűvel is eljegyezhetnek valakit a fa alatt. Az árverés fénypontja minden bizonnyal egy GIA tanúsítvánnyal rendelkező, 8,27 karátos briliánssal ékített gyűrű lesz. A GIA, a világ legtekintélyesebb drágakőszakértő intézetének jelentőségét mutatja, hogy ők dolgozták ki 1940-ben a a 4C-ként emlegetett, és a mai napig használt nemzetközi gyémántosztályozási rendszert. A gyűrű különlegessége a hatalmas halványsárga színű gyémánt, amelyet egy különleges nyolcszögletű briliáns csiszolás teszi igézővé. A bőkezű tervező a feltűnő színt két további háromszögletű fehér briliánssal is kiemelte. Amellett, hogy a 100 éves aukciósház történetében ez a legnagyobb briliáns, a 18 millió forintról induló kivételes darabnak esélye van az ékszerrekord megdöntésére is.

 

 

LETÖLTÖM a katalógust

EZÜST MŰTÁRGYAK

Aki az ékszerek mellett pedig már az ünnepi asztalra keres fényűző terítéket, bőséges választékot talál art deco és szecessziós tálcákból, különböző kínálókból, cukordobozokból és evőeszközökből. Az ünnepi hangulatot többek között egy 1880 körül készült, gazdagon díszített neorokokó kandelláberpár szolgáltathatja. Az ajándékot keresők pazarul díszített szelencék között is válogathatnak, és licitálhatnak többek között a Leányvásár 100. előadására készített színházi cigarettatárcára is. A Fedák Sári alakításával fémjelzett darabot magának az írónak, Martos Ferencnek dedikálták 1912-ben.

Licitálhatnak az Esterházy-család ezüst asztali teafőzőjére is. Az árverés első napjának zárótétele a Károlyi család címerével díszített 17. századi erdélyi reneszánsz ezüstpohár lesz. A 850 ezer forintról induló gyűjtői darabon egy szalagba vésett feliratot int mérsékletre: „Egyél, igyál és Istent ne feledd!”.

LETÖLTÖM a katalógust

 

2021. december 8. szerda: festmények és műtárgyak

 

A festmények közül kiemelkedik Balla Béla Zazar-partoncímű olajképe. Az aukciók kedvelt alkotójának életéről viszonylag keveset tudunk. Az árverésen 2 millió forintos kikiáltási árról induló festménye a korai, nagybányai korszakában készült. A látványos, dekoratív festmény a ragyogó atmoszférikus hatások és a vidám, sokalakos kompozíció miatt is kiemelkedik a Balla-életműből. Minden bizonnyal nagy népszerűségnek örvend majd Iványi-Grünwald Béla legszerethetőbb korszakából származó, Virágszedő nők című képe, amelyre 2 millió forinttól licitálhatnak. Iványi kecskeméti művésztelepen készült alkotásait a lírai hangvételű, kellemet és derűt sugárzó hangulat jellemzi. Valószínűleg sokan fognak licitálni Kádár Béla klasszikus képi elemeket felvonultató Félakt a házak között című festményére. A bravúrosan megfestett kép fő alakját leheletfinom színek, finom kontúrok jellemzik, amelyet a sejtelmes árnyékok kapcsolnak össze a középkori itáliai városokat idéző épületekkel. A 7 millió forintról induló alkotás ráadásul Kádár leghűségesebb gyűjtőjétől és mecénásának, Bedő Rudolfnak a gyűjteményéből származik.

Nagy nevekből nem lesz hiány, többek között Markó András romantikus tájképe, Scheiber Hugó akadémista stílussal szembesszálló Konstruktivista portréja, Bene Géza Család című olajképe, Rippl-Rónai József beteg Kossuthot ábrázoló, sokat kiállított képe is szerepel majd. Az aukció legdrágább tétele, 14 millió forintos kikiáltási árral, Batthyány Gyula arisztokrata hölgyről készült olajfestménye lesz.

Az árverés kortárs szekciójában számos szobor mellett megvásárolhatják Aknay János Gravitáció című nagyméretű absztrakt képét, Dienes Gábor Naplemente című alkotására is 1,2 millió forinttól, de licitálhatnak Váli Dezső vagy Victor Vasarely illetve fiának, a szintén grafikus Yvaral alkotásaira is. 

GERLÓCZY GEDEON GYŰJTEMÉNY ÉS CSONTVÁRY-LEVELEK

A magyar művészettörténet leghíresebb levelezése kerül kalapács alá december 8-án, a BÁV 78. Művészeti aukciójának második napján, amelyben a patikussegédként dolgozó Csontváry Kosztka Tivadar első szárnypróbálgatásai után kér tanácsot a kor ünnepelt festőjétől, Keleti Gusztávtól.  Bár ő gyerekrajzoknak titulálja a vázlatokat, Csontváry nem keseredik el, sőt még eltökéltebben vág neki, hogy a soraiból már ekkor kirajzolódó festészeti elképzeléseit megvalósítsa. Az 5 levél és a fennmaradt egy válaszlevél piszkozata a Csontváry-hagyaték megmentőjeként ismert, Gerlóczy Gedeon gyűjteményéből kerül árverésre 36 millió forint kikiáltási árral.

Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919), a magyar festészet egyik legkülönösebb egyénisége, aki patikussegédként egy vénycédula hátuljára rajzolta meg élete első rajzát egy ökrös szekérről 1880. október 13-án, 27 évesen. Amikor a patikavezető meglátta a rajzott, így kiáltott fel: „Hisz maga festőnek született!”, ekkor Csontvári hangot hallott (iglói szózat): „Te leszel a világ legnagyobb napút festője.” Nem sokkal ezután tollat ragadott, hogy levélben folyamodjon segítségért a kor ünnepelt romantikus tájképfestőjéhez és a Mintaraziskola igazgatójához, Keleti Gusztávhoz. Így kezdte pályafutását Csontváry, akinek alkotásai ma a legdrágább magyar festményeknek számítanak.
A magyar művészettörténet leghíresebb sorai nem csak arról árulkodnak, hogy Csontváry akkor még hallomásból sem ismerte a festészet fortélyait, és nem is csupán egy ifjú páratlan elszántságágát tükrözik, hanem az akkor 27 éves Kosztka Mihály Tivadar életművének esszenciális lényegét is hordozzák. Leveleit olvasgatva arra a megdöbbentő következtetésre juthatunk, hogy Csontváry művészeti krédója szinte semmit sem változott a festővé válás hosszas folyamata alatt. A levelekben felfedezhető hit, elszántság teljes mértékeben azonos azzal a legendával, mely a maga útját járó, csak belső logikáját követő művészről kialakult az elmúlt alig több mint 100 éveben.

Kereskedelmi forgalomban alig néhány Csontváry festmény került eddig, amelyek mind rekord leütési árakon keltek el. Emiatt is igazi művészettörténeti szenzációnak számít a levelek aukciója, amelyek jó eséllyel meg is dönthetik az autográf papirrégiségek eddigi rekordját, amelyet 36 millió forinttal egy, a költő által dedikált Petőfi kötet tart. Az árverésen a Csontváry-levelek kívül még négy grafika is aukcióra kerül a második világháború alatt szinte teljesen megsemmisült Gerlóczy-gyűjteményből.

tovább a tanulmányra

 

LETÖLTÖM a katalógust

MŰTÁRGYAK ÁRVERÉSE

Idén is változatos, lakberendezési és gyűjtői szempontból is izgalmas műtárgyanyagot állítottak össze a BÁV szakértői. A ritkaságok között a Gödöllői Kastélyba készült a magyar királyi koronával és Ferenc József monogramjával ellátott Herendi előételes tányérok, illetve ugyanebből a készletből, de már Hüttl Tivadar a tisztek számára készített  mokkáskanna is szerepel.

A Zsolnay-anyagban egy korai, 1878-ban készült Zsolnay Vilmost ábrázoló hordótól egészen az 1990-es évekig, többek között Török János által fémjelzett modern Zsolnay kerámiákig találunk alkotásokat. Amellett, hogy Zsolnay Teréz saját darabjai, vagy Zsolnay Júlia, a gyár híres tervezőit megjelenítő dísztáljára is lehet licitálni, a különböző alkotók és korszakok csúcsdarabjai is felvonulnak.

A modern kerámiák rajongói ismét harcba szállhatnak egy-egy Gorka Géza vagy Lívia, Gádor Magda vagy éppen Kovács Margit alkotásért.

Az első magyar bútorgyárnoknak is nevezett Vogel Sebestyén empire karosszéke is gazdagítja a műtárgynap kollekcióját. A kora mesterének tartott Vogel, aki többek között a Vigadó belső berendezését is készítette, leginkább arisztokraták, módosabb polgárok otthonainak berendezésén dolgozott, alkotásai ma már múzeumi gyűjteményekben találhatóak. A most árverésre kerülő karosszék párdarabját is az Iparművészeti Múzeum őrzi.

Akár karácsonyi ajándéknak is érdemes lesz megnézni a humoros jelenekkel díszített üvegpoharakat. A 18. századi rokokó szemmosó tálkától egészen napjainkig, Szmetana Ágnes díszvázájáig találhatunk szemet gyönyörködtető üvegtárgyakat. A keleti anyagban helyet kap egy lenyűgöző legyező, amely valószínűleg európai megrendelésre készülhetett Kínában a 18. században.  

 

HOGYAN LICITÁLHAT OTTHONRÓL?

 VÉTELI MEGBÍZÁSSAL

Az Aukciósház az Ön által megadott összegig licitál Ön helyett az árverésen.

TELEFONOS MEGBÍZÁSSAL

Felhívjuk az aukcióról, és követítjük az eseményeket, így akkor és addig licitál, amikor és ameddig Ön szeretné. Ehhez töltse ki a megbízási szerződést!

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét a katalógusunkból, töltse ki a megbízási szerződést és küldje el kollégáinknak az aukcio@bav.hu címre, vagy érdeklődjön a 06-1-429-3024 telefonszámon. 

ONLINE LICITÁLÁS

Az axioart.com oldalán lehetősége van az online licitálásra, de vételi megbízást is leadhat az oldalon az árverés megelőző 24 óráig. Nem csak licitálóként, de vendégként is követheti az aukciót.

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét katalógusunkból, regisztráljon az axioart.com oldalán, majd legkésőbb 24 órával az árverés előtt jelentkezzen az aukcióra. Az árverés kezdetekor jelentkezzen be, és licitáljon kedvenceire!

 

A RÉSZLETES ÁRVERÉSI FELTÉTELEK INNEN TÖLTHETŐK LE:

árverési feltételek