81. Művészeti aukció

2023. máj. 23. - 2023. máj. 24.
2023. május 23. - 2023. május 24.
Aukció
Az idén jogelődje alapításának 250 éves évfordulóját ünneplő BÁV május 23-án és 24-én immár a 81. Művészeti aukcióját tartja, melyen az egyik legértékesebb tétel Kondor Béla Várvédők című műve lesz. A nagyméretű alkotás kikiáltási ára 65 millió forint. A BÁV 1920-ig visszanyúló aukciós történetében ilyen magas áron még nem indult egyetlen alkotás sem. A két napos eseményen közel 700 tétel, köztük ékszerek, luxusórák, műtárgyak, bútorok és néhány különlegesség is kalapács alá kerül.

81. Művészeti aukció időpontja: 2023. május 23-24.

Az aukció helyszíne: MOM Kulturális Központ 1124. Budapest, Csörsz u. 18.

 

Az aukciós kiállítás időpontja: 2023. május 13-21.

Az aukciós kiállítás helyszíne: BÁV ART Aukciósház és Galéria, 1055. Budapest, Szent István körút 3.

Típusa: teremaukció és online aukció (axioart.com)

 

 

az online katalógus itt lapozható

letölthető katalógus

Ilyen magas áron még nem indult festmény BÁV aukción

Hódít a műkereskedelem

Kondor Béla: Várvédők, 1957

Olaj, vászon
Méret: 220 × 143 cm

Kikiáltási ár: 65 millió forint

Újabb rekord a látóhatáron

Kondor Béla egyetlen, még magánkézben lévő nagyméretű munkája kerül most kalapács alá. A festő nemcsak a magyar piktúra, de a magyar kultúra egészének is kiemelkedő alakja volt. Őszintén hitt abban, hogy a művészettel lehet jelet hagyni az életben, s ennek érdekében  meg is tett mindent!

Várvédők című olajfestménye magán viseli Kondor művészetének két fő forrásvidékét, a konstruktivizmus és a szürrealizmus alapvető stílusjegyeit. A figurák erőteljes kontúrozása, valamint az erre a szerkezetre épülő plaszticitás a középkori fametszetek képi világának dominanciáját eredményezi a festményen. A 16. századi előképre felhúzott kompozíció ugyanakkor ízig-vérig modern és a káosszal, az ember bukott létével szembeállított egyensúly meglelésének belső harcát hivatott kifejezni, mely nemcsak az alkotó festészetének, de magánéletének is állandó kísérője volt.

Az alkotás május 24-én a 81. Művészeti aukció egyik kiemelt tétele lesz, többek között azért, mert ilyen magas kikiáltási áron, ami 65 millió forint, még nem indult festmény BÁV aukción. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című műve a 71. Művészeti aukción eladási jutalékkal 75,6 millió forintért talált gazdára. Most nagy esély van arra, hogy ez a korábbi rekord megdőljön

tanulmány

letölthető katalógus

A műtárgy jó befektetés

A BÁV 2023-ban készült Műtárgybefektetési indexe minden eddigit túlszárnyalva rekord eredményt ért el, és a megkérdezettek 80 százaléka szerint jó választás a műtárgybefektetés, mert az inflációval arányos vagy akár azt meghaladó hozamot is realizálhat. A műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében pedig változatlanul a festmények állnak az első helyen. Az ügyféligénynek megfelelően a soron következő BÁV aukción közel 200 festmény kerül kalapács alá, melyek között a klasszikus és a modern alkotók egyaránt képviseltetik magukat.

A korábbi rekorder, a magyar szecesszió egyik legismertebb festője, Rippl- Rónai József két művel is visszatér idén. Az egyik alkotáson ezúttal is egy kék ruhás nő szerepel, csak most kalap nélkül. A Lány kék ruhában című pasztell-mű most 8,5 milliós áron indul, míg a másik képen kortársát, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját és újságíróját, Krúdy Gyulát örökítette meg szénnel.

Befektetési szempontból azonban nem csak a már rekordernek számító művészekre érdemes figyelni. A trendek azt mutatják, hogy az elmúlt években egyre nagyobb szerepet kapnak a kortársak is, akik többnyire a jelen kor társadalmi és szociális helyzetére reagálnak a művészet eszközével. A soron következő aukción ezt a kategóriát képviseli feLugossy László 2006-os alkotása, az Amikor nincs mit (t)enni, vagy Weiler Péter Panelrengeteg című C-printje. Ehhez hasonlóan Radák Eszter Szingli buliba készül című alkotása is kifejezetten olyan élethelyzetet örökít meg, amely sokak számára ismerős lehet, kikiáltási ára 360 ezer forint.  

A természet örök ihlető forrás

A természet rendszeresen visszaköszön a művészeti alkotásokon. Nincs ez másképp a BÁV soron következő aukcióján sem, ahol sokan mások mellett Kádár Géza és Kádár Béla is a minket körülölelő tájból merített ihletett. Ugyanez igaz Szőnyi Istvánra is, akire a Zebegénybe való költözés volt nagy hatással. Saját bevallása szerint itt találta meg a teljes művészi kibontakozáshoz számára nélkülözhetetlen élményforrást. Az alkotás induló ára 4,8 millió forint. 

TANULMÁNY

letölthető katalógus

Szőnyi István: Zebegény, 1924
Olaj, vászon
Méret: 56 × 63 cm

Kikiáltási ár: 4,8 millió forint

Ligeti Antal, mint a késő romantikus magyar tájképfestészet egyik legjelentősebb képviselője, utazásaiból táplálkozott. Tengeröböl című műalkotásán a mai horvát Bakari-öböl egyik vadregényes helyszínét ábrázolta. Az alkotás kikiáltási ára 6,5 millió forint.

tanulmány

letölthető katalógus

Ligeti Antal: Tengeröböl, 1882
Olaj, vászon
Méret: 102 × 124 cm

Kikiáltási ár: 6,5 millió forint

A történelmi múlt lábnyoma

Az első művészeti aukció 1920. október 8-án volt, amit a BÁV jogelődje, az Állami Árverési Csarnok rendezett, a világháborút követően kifejezetten értékmentő célzattal. A cég küldetése azóta is változatlan, és 250 éves történelme során számos a nemzeti kultúra szempontjából kiemelkedően fontos tétel is megfordult az árveréseken. Így például 2020-ban a koronázási palást egy darabja, melyet védetté nyilvánítottak és végül a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonába került. Az idei aukció egyik legérdekesebb darabja egy 1609-ben készült, jó állapotú, eredeti Rhédey adománylevél, melyet annak idejen Illésházy István nádor állított ki az ősi nemzetségekig visszavezethető régi, magyar család utódainak. Ugyanígy figyelemre méltó darab az a 8 darab ezüst dísztárgy, mely a Tisza család hagyatékából származik.

Nemesi oklevél, 1609.

Kikiáltási ár: 240 ezer forint

Minden bizonnyal nemcsak a műgyűjtők, hanem az ékszerek szerelmeseinek a szeme is megakad azon a XIX. századi feketére pácolt, faragott fa szekrény, melynek rekeszei kiválóan alkalmasak a divat kiegészítők tárolására és egyben a belső tér enteriőrjét is gazdagítja. Kikiáltási ára 1,6 millió forint.

Faragott fa szekrény, XIX. század vége

Méret: 34 × 19 × 46 cm

Kikiáltási ár: 1,6 millió forint

Briliánsok kalapács alatt

Az ékszerek népszerűsége az aukciós világban töretlen, a BÁV műtárgybefektetési indexének adatai alapján egyértelműen látszik, hogy az elmúlt 5 évben megnőtt az érdeklődés a kategória iránt: 35-ről 53 százalékra emelkedett, így most már tartósan a második helyen szerepel a preferált műtárgytípusok listáján. Logikusan tehát a BÁV kétnapos művészeti aukciójának első napján ma már az ezüst műtárgyak mellett órákat és ékszereket bocsájt árverésre. A befektetési szempontokat jól illusztrálja, hogy a hazai aukción elkelt ékszerrekordot egy szív függő tartja, melyet 2022-ben, hosszú licitharc után jutalékkal együtt 57,5 millió forintért vihetett haza a szerencsés nyertes.

Idén egy briliáns nyakék az egyik legértékesebb ékszer, amely 8,5 millió forintról indul. A variálható kiegészítőt 5825 darab különböző színű, fekete és színtelen modern csiszolású drágakő díszíti, megtalálható benne kék zafír, citrin, rubin és zöld gránát egyaránt. Az egymásba kapcsolható egyenes és csavart anker szemeknek köszönhetően, több hosszban és színkombinációban, láncként és karláncként is hordható a különleges darab.

Briliáns nyakék

Kikiáltási ár: 8,5 millió forint

Az ékszerkollekció különlegessége pedig egy rugós szerkezetű lorgnon lesz, ami egy olyan szemüveg, amelynek nincsenek fülei, hanem csak egy orra helyezhető kerettel rendelkezik. Ez a különleges darab nem tömeggyártásra készült, hanem exkluzív alkalmakra, mint például egy úri bál, ahol a táncrendet a hölgyek ezzel olvasták le. 400 ezer forintról indul érte a licit.

Női arany lorgnon, 1880 körül

Kikiáltási ár: 400 ezer forint

Sztárórák középpontban

Jelenleg BÁV óra rekordot a Rolex GMT-Master II karóra tartja, ami a 78. Művészeti aukción 2021-ben eladási ára jutalékkal 16.800.000 forintért talált gazdára. Most is lesz egy ehhez hasonló óra, ami a korábbi rekord „kistesójának” számít. A Rolex President Day-Date arany férfi karóra president szíjjal, két tónusú mélyzöld számlap nap és dátum kijelzéssel. Applikált arany indexek gyémánt ékítéssel.

Rolex President Day-Date arany férfi karóra

Arany 750 tok president szíjjal, két tónusú mélyzöld számlap nap és dátum kijelzéssel.
Applikált arany indexek gyémánt ékítéssel cca. 0,25 ct. Automata szerkezet

Kikiáltási ár: 6 millió forint

A Rolex óramárka valóban az egyik legismertebb és legnépszerűbb luxusóra-márka a világon, és ennek számos oka van. Részben a minőség, másrészt az egyedi stílus. A Rolex órák elegáns és időtlen designjuk miatt is népszerűek. Az órák ára magas, így a tulajdonosoknak van egyfajta exkluzív érzése. Nem véletlen, hogy köztudottan népszerű a szubkultúra képviselői körében, a rap egy igazi rolexes műfaj. Több zenében és klipben is szerepelt már.

De nem ez az egyetlen sztártétel az óra kollekcióban. A Rock&Roll királyának, Elvis Presley-nek az egyik kedvenc óratípusa, az egyedi formatervezéséről is könnyen megjegyezhető Ventura volt. A BÁV 81. Művészeti aukcióján, május 23-án most az Elvis rajongók is harcba szállhatnak azért a limitált kiadású darabért, melyet a gyártó cég kifejezetten a művész tiszteletére dobott piacra. 

Hamilton Ventura XXL férfi karóra

PVD bevonatos acél tok kaucsuk szíjjal, fekete áttört számlap.
50 méterig vízálló tok zafír kristályüveggel.
Limitált szériás kiadás 25 köves automata szerkezettel

Kikiáltási ár: 300 ezer forint

 

A sztáreső ezzel nem ér véget! Ha jól szemügyre vesszük a kollekciót, akkor Grace Kelly, Antoine de Saint-Exupéry és Sylvester Stallone neve is előkerül.

tovább a sztártételekre

A 81. Művészeti aukción több olyan zsebóra is szerepel, mely ha beszélni tudna, minden bizonnyal történelmi legendákat zengene. Ma már ugyan teljesen természetesnek vesszük, hogy a sötétben látjuk az időt, mert minden világít, de nem mindig volt ez így. A 81. Művészeti aukció óra kínálatában most olyan komoly történelmi múlttal rendelkező zsebórák is szerepelnek, melyek hangjelzéssel is jelzik az idő múlását.

tanulmány

letölthető katalógus

Hasonlóan magas színvonalat képvisel ez a Breguet is, mely szintén a legdrágább óratételek között szerepel. Az 1775-ben alapított Breguet egyike a legöregebb óramanufaktúráknak. Óráit különleges gravírozással látta el, a mintákat a saját maga által erre a célra megalkotott, kézzel hajtott precíziós gilosáló géppel készítette. Ezek a gravírozott számlapminták és az általa kreált Breguet-mutatók tették a karóráités teszik a mai napig egyedivé, messziről felismerhetővé. Ezen a karórán nem kevesebb, mint 7 különböző ilyen mintázatot lehet felfedezni (clous de Paris, satine circulaire, sauté piqué, pointes de diamante, vieux pannier, décor flammé, and grain d'orge circulaire).

tanulmány

letölthető katalógus

Breguet Le Réveil du Tsar arany férfi karóra

Arany 750 tok és pillangó zár eredeti alligátor bőr szíjjal, egyedi kialakítású arany számlap különböző mintázatú gilosált díszítéssel, dátum, második időzóna és a mechanikus ébresztő funkció használatához kapcsolódó segédkörökkel.

Kikiáltási ár: 5 millió forint

HOGYAN LICITÁLHAT OTTHONRÓL?

 VÉTELI MEGBÍZÁSSAL

Az Aukciósház az Ön által megadott összegig licitál Ön helyett az árverésen.

TELEFONOS MEGBÍZÁSSAL

Felhívjuk az aukcióról, és követítjük az eseményeket, így akkor és addig licitál, amikor és ameddig Ön szeretné. Ehhez töltse ki a megbízási szerződést!

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, töltse ki a megbízási szerződést és küldje el  2023. május 21-én, 12 óráig kollégáinknak az aukcio@bav.hu címre, vagy érdeklődjön a 06-1-331-0513 telefonszámon.  

MEGBÍZÁST ADOK

ONLINE LICITÁLÁS

Az axioart.com oldalán lehetősége van az online licitálásra, de vételi megbízást is leadhat az oldalon az árverés megelőző 24 óráig. Nem csak licitálóként, de vendégként is követheti az aukciót.

MIT KELL TENNIE?

Válassza ki a kedvencét az ékszer, műtárgy vagy festménykatalógusból, regisztráljon az axioart.com oldalán, majd legkésőbb 24 órával az árverés előtt jelentkezzen az aukcióra. Az árverés kezdetekor jelentkezzen be, és licitáljon kedvenceire!

 

 

A RÉSZLETES ÁRVERÉSI FELTÉTELEK INNEN TÖLTHETŐK LE:

ÁRVERÉSI FELTÉTELEK